Vil du gerne nå dit vægttab i en travl hverdag?
Jeg snakkede forleden med Iben, hvis hverdag blev sat i gang, efter hun havde sat sig et mål om at tabe sig. Hun vidste udmærket, hvad der skulle til, og var både klar og villig til at gøre det.
Tiden spændte ben
Iben udtrykte, at det var, som om der bare ikke var tid nok i døgnet til at nå det, hun allerhelst ville, samtidig med det, hun burde gøre. Det endte altid med at gøre hende overvældet og frustreret over igen at løbe ind i den samme mur, som hun så godt kendte. Så jeg spurgte: “Hvad hvis jeg kunne vise dig, hvordan du kan få begge dele på en gang, altså det, du har lyst til, samtidig med at få ordnet det, du burde gøre?”
Hun svarede: “Ja tak.”
KLAR, VILLIG & MULIGT MODELLEN
Ibens ville gerne træne 4 gange om ugen og spise mindre ved at indtage omkring 150 gram proteiner.
Efter at have set på hendes forventninger til sig selv, spurgte jeg hende:
Hvor klar er du til at lave opgaverne? Hun svarede 10.
Hvor villig er du til at udføre opgaverne? Hun svarede igen 10!
Hvor muligt er det at udføre opgaverne hver dag? Her svarede hun 6.
De fleste, der sætter sig store mål i livet, når dem sjældent, fordi man kan ende med at blive lige så overvældet som Iben.
Så vi satte opgaven ned til at træne 2 gange om ugen (som er det mindste, man bør træne for at holde på muskelmassen, blive stærkere og komme i form).
Samtidig satte vi antallet af proteiner ned til 60 gram om dagen.
Og jeg spurgte hende igen, hvor muligt det var nu, og denne gang svarede hun “mellem en 9 og 10.”
Ser du, hvis du gør det samme som Iben, er der langt større chance for, at du får udført opgaven, og ved du hvad det bedste er?
Din selvtillid stiger, og dermed er der større chance for, at du stille roligt finder dig til rette i at træne og spise korrekt for at opnå dine mål. Jo flere gange du gør det, jo nemmere bliver det til en vane, og det gode ved vaner er, at de bliver mere og mere automatiske, så du bruger mindre energi på dem. Så kan du øge antallet af træninger og proteiner, fordi du nu har mere selvtillid og energi til opgaverne, helt uden at skulle gå på kompromis med alle de andre vigtige gøremål.
Det eneste, du skal gøre, er at spørge dig selv, hvor muligt det, du sætter dig selv for, er, på en skala fra 1 til 10. Hvis det ikke ligger mellem 9 og 10 på skalaen, er det en god idé at skrue ned for opgaven, indtil du rammer noget, der giver mening for dig.
Så undgår du at ende med at udskyde opgaverne, din selvtillid inden for opgaven bliver bedre, og du ender ikke med at blive overvældet og få dårlig samvittighed.
Du kan gå fra at være det, de fleste vi møder hernede kalder “en doven sofa-kartoffel,” til en aktiv, inspirerende forælder, der kan mere, end de selv tror, når først adfærden er doseret på den rigtige måde.
De fleste har styr på hvad man skal gøre, men hvorfor gør man det så ikke?